Kluski w różnej formie to wspaniałe i apetyczne danie. Niby takie proste ale jednocześnie wykwintne. W zależności od tego z jakimi dodatkami je zrobimy będą cieszyć nasze podniebienie i oczy. Kluseczki ze szpinakiem są wyjątkowo smaczne i pięknie prezentują się na talerzu. Nie wiem jak Wy ale my kochamy je w każdej postaci..
Składniki :
500 g świeżego szpinaku,
4 ziemniaki,
2 jajka,
10 dag mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
masło,
5 łyżek utartego parmezanu,
sól, szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.
Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.
W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.
Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.
„Niebo w gębie” mniam…
Zapraszam również na film:
Uroczę , nie robiłam nawet tych klasycznych, do nich powinnam zacząć, ale szpinak uwielbiam 🙂
tak jeszcze nie próbowałam … a szpinak o każdej porze roku uwielbiam 🙂
Piękny kolor!
Szpinakowe gnocchi to naprawdę super pomysł:)!
Ale fajny pomysł, jakie zielone wyszły 🙂
wygląda przepysznie! Czy mozna je zrobić również z mrożonego szpinaku?
myślę, że spokojnie można 😉
jak duża porcja wychodzi z takiej ilości składników, mniej-więcej? 🙂
Mniej więcej na 4 solidne porcje.
jaki sos polecasz do kluseczków?
Najlepsze są z masłem i parmezanem 🙂 ale można zrobić do nich sos z kurek – teraz mamy sezon na kurki
a czy można je zrobić na dwa dni? czy może wtedy lepiej je podgotować? czy mogą być przechowywane w lodówce?
a czy można kluski zrobić jednego dnia a drugiego tylko ugotować? chciałam przygotować sobie obiad na dwa dni ale nie wiem czy mogą one być przechowywane w lodówce. a może można je podgotować?
Kluski szpinakowe można zrobić na 2 dni ale trzeba je wszystkie ugotować pierwszego dnia a następnego tylko odgrzać, wstawiając np. na druszlaku do wrzątku na 2-3 minuty. Natomiast nie można zrobić je pierwszego dnia a ugotować następnego – nie będą dobre.
Nie wyszły mi 🙁 100g maki to mniej niż szklanka, na filmie wydaje się być więcej maki. Czy na pewno tylko 10 dag? Jakie maki oprocz pszennej mozna zastosowac?
10 dag mąki pszennej wystarcza. A czy dałaś jeszcze mąki ziemniaczanej ? jest w przepisie. U mnie było właśnie tyle mąki. Są jeszcze ziemniaki.
zrobblam według przepisu,ciasto wyszłó za rzadkie! autorka przepisu chyba zaniżyła skladniki…Po obiedziE
a może ziemniaki nie były dobrze odcedzone i były zbyt wodniste lub dałaś za ciepłe ziemniaki ? Wtedy rzeczywiście ciasto będzie za rzadkie. Ziemniaki muszą być dobrze odcedzone, wyparowane i dodane do ciasta zimne.
czy szpinak też musi być zimny w momencie dodawania do ziemniaków?