Domowe przetwory są najlepsze. Teraz kiedy mamy takie dobrodziejstwo warzyw i owoców, róbmy różne przetwory bo w zimie z pewnością będą cieszyć podniebienie.
Moja mama była mistrzynią w przygotowywaniu przetworów. Były ogórki kiszone, najlepsze na świecie, korniszony, sałatki, soki, konfitury itd. Dom pachniał gotowanymi warzywami, owocami, to moje i moich dzieci wspomnienia.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, domowy ketchup z cukinii. Nie jest trudny czy czasochłonny do przygotowania a smakuje wybornie. Jest lekko pikantny, kremowy, do różnych dań czy kanapek będzie idealny.
Składniki na około 6-7 słoiczków 250 ml:
2 kg cukinii,
500 g cebuli,
2 kwaśne jabłka,
4 łyżki cukru,
80 ml octu spirytusowego,
Łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki,
1 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ,
400 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy ziarenka, jeśli są.
Ścieramy na tarku na grubych oczkach. Cebulę myjemy, obieramy i też ścieramy na grubych oczkach.
Dodajemy soli i zostawiamy wszystko na 3 godz.
Jabłka myjemy, obieramy i też ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dodajemy do cukinii , dodajemy cukier i gotujemy cukinię około 40 minut, bez przykrycia. Mieszamy od czasu do czasu.
Następnie dodajemy papryki, pieprz , ocet i gotujemy 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy około 7 minut.
Blendujemy wszystko i przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Można pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Wkładamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy około 30 minut – po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiczki do ostygnięcia w piekarniku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz