Ketchup z cukinii

Domowe przetwory są najlepsze. Teraz kiedy mamy takie dobrodziejstwo warzyw i owoców, róbmy różne przetwory bo w zimie z pewnością będą cieszyć podniebienie.
Moja mama była mistrzynią w przygotowywaniu przetworów. Były ogórki kiszone, najlepsze na świecie, korniszony, sałatki, soki, konfitury itd. Dom pachniał gotowanymi warzywami, owocami, to moje  i moich dzieci wspomnienia.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, domowy ketchup z cukinii. Nie jest trudny czy czasochłonny do przygotowania a smakuje wybornie. Jest lekko pikantny, kremowy, do różnych dań czy kanapek będzie idealny.


Składniki na około 6-7  słoiczków 250 ml:

2 kg cukinii,

500 g cebuli,

2 kwaśne jabłka,

4 łyżki cukru,

80 ml octu spirytusowego,

Łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki,

1 1/2 łyżki soli,  1/2 łyżeczki pieprzu ,

400 g koncentratu pomidorowego

Wykonanie

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy ziarenka, jeśli są.
Ścieramy na tarku na grubych oczkach. Cebulę myjemy, obieramy i też ścieramy na grubych oczkach.
Dodajemy soli i zostawiamy wszystko na 3 godz.

Jabłka myjemy, obieramy i też ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dodajemy do cukinii , dodajemy cukier i  gotujemy cukinię około 40 minut, bez przykrycia. Mieszamy od czasu do czasu.

Następnie dodajemy papryki, pieprz , ocet i gotujemy 15 minut.  Mieszamy od czasu do czasu.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy około 7 minut.
Blendujemy wszystko i przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.

Można pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Wkładamy do piekarnika  i nastawiamy temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy około 30 minut – po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiczki do ostygnięcia w piekarniku.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.