Kalafior pieczony z cieciorką podany w tortilli z pomidorkami i sosem czosnkowym


Pieczony kalafior z cieciorką w aromatycznym sosie to moja propozycja letniego dodatku do tortilli. 
Jeśli myślicie, że kalafior jest dobry  jedyne ugotowany i podany z bułką tartą, to mylicie się. Upieczony z aromatycznymi sosami i cieciorką jest znakomity. 
A dodany do tortilli z pomidorkami, sosem czosnkowym i ziołami smakuje jak milion dolarów. 


Składniki:

Kalafior,
słoiczek cieciorki,
3 łyżki sosu ostrygowego,
5 łyżek sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
szczypta chilli,
oliwa,
sól, pieprz,
tortilla,
pomidorki,
sos czosnkowy,
kolendra,
natka pietruszki

Wykonanie:

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. 
Do miski dajemy kalafior, gotową ze słoika cieciorkę ( odcedzoną), sos sojowy, sos ostrygowy,  wyciśnięty czosnek, chilli , oliwę, sól, pieprz – mieszamy wszystko.
Wykładamy na blachę, gdzie będziemy piec. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20 minut. 
Gotowe dajemy do tortilli z pomidorkami, sosem czosnkowym na jogurcie i natką pietruszki i kolendrą. 



Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Brenia
    22 lipca
    Odpowiedz

    Zgadzam się, pyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.