W lecie najlepiej smakują ciasta na zimno z owocami. Sernik jest dobry w każdej postaci, pieczony czy na zimno smakuje wybornie do kawy.
Dzisiaj sernik na zimno o smaku limonki z borówkami i jagodami. Smak limonki dodaje orzeźwienia ciastu a owoce lekkiego smaku i pięknego koloru.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/8DE0A98F-4FD0-42E2-AE90-7FB14B07F02A-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/BA1776FF-D887-494D-ABAB-FDCBB492866A-683x1024.jpeg)
Składniki na blachę o wymiarach 25/20
Spód:
1 ½ szklanki otrębów orkiszowych,
150 g masła,
100 g czekolady gorzkiej,
1 łyżka cukru pudru
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z 1 limonki,
sok z 1/2 limonki,
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
borówka amerykańska, jagody,
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Do miski ścieramy na grubym tarku masło, dodajemy otręby i startą czekoladę. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania ciasta.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą. Dajemy do lodówki na pół godziny.
Mleko podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Limonkę sparzamy.
Do większej miski przekładamy twaróg, cukier puder, otartą skórkę z limonki oraz sok z jej połowy. Miksujemy składniki na gładką masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy po łyżce masy twarogowej (3-4 łyżki), mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żelatynę do reszty masy i miksujemy lub mieszamy dokładnie by nie było grudek.
Borówki i jagody myjemy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy. Dajemy owoce i płatki migdałowe.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/93375F30-B43C-4F92-AEA0-0F90F8891C71-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/DAFF14F5-9C46-45DD-89DC-F150C2CF77B4-683x1024.jpeg)
![Tajemnice doskonałego sernika](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/16/90embed_eZFOhqzf2GqpDhAKOuh02eyCHqp21Azz.png?source=kuchnia-breni--2)
Sernik wygląda wyśmienicie. Dzisiaj spróbuję go zrobić. Oby wyszedł tak, jak na Twoich zdjęciach. 🙂