Jajka w koszulkach na tostach francuskich z sałatką

Niedzielne śniadania, dlaczego tak je lubimy? Mamy spokojny i wolny poranek i możemy przygotować różne pyszne dania. Jajka w różnych wersjach to jedne z naszych ulubionych śniadaniowych propozycji. Oczywiście muszą to być dobre jajka od szczęśliwych, biegających wolno kur. Takie jajka dostajemy z moich rodzinnych stron od pewnego Gospodarza i wtedy jajka sadzone, czy w koszulkach pysznie smakują. Dzisiejsza propozycja to pyszne francuskie tosty z sałatą i jajkiem w koszulce. Wylewające się żółtko w połączeniu z sałatką i ciepłym tostem francuskim, to coś naprawdę wybornego. Zwłaszcza zimą warto poświęcić rano chwilę na przygotowanie apetycznego i pełnego witamin śniadania. W dodatku nie zabiera ono wiele czasu więc nie tylko w weekend można zacząć dzień smacznie i zdrowo.

Składniki

Po  2 jajka na osobę,

Po 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego na osobę,

1 łyżka octu

Sól, pieprz

Sałatka:

½ główki sałaty lodowej,

2 pomidory,

½ papryki pomarańczowej,

½ cebuli białej cukrowej,

Sos ziołowy włoski

Wykonanie

Wcześniej proponuję przygotować sałatkę- tym razem jest to sałata lodowa  z pomidorami, papryką i ziołowym sosem włoskim.

Przygotowujemy jajka w koszulkach. Do  garnka wlewamy wodę, ocet  i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby woda lekko wrzała. Do wrzątku wlewamy delikatnie rozbite jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości)  i delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez  około 2 minuty. Jak żółtko będzie w białej koszulce z białka to wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerz. Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem następnego, usuwamy z wody pozostałości białka.

W między czasie przygotowujemy tosty francuskie. Jajko roztrzepujemy w misce z łyżką mleka, szczyptą soli i pieprzu.  Nagrzewamy patelnię z olejem, następnie każdą kromkę pieczywa maczamy z obu stron w jajku i wykładamy na rozgrzany olej ( olej musi być dobrze nagrzany). Smażymy z obu stron około minuty – tak, by tost się ładnie zarumienił. Usmażone tosty wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu z tostów.

Gotowe tosty wykładamy na talerz, dajemy na nie sałatkę a następnie jajko w koszulce. Pyszności

Szklanka soku do śniadania

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.