To proste i pyszne danie ma sens wtedy gdy mamy jajka naprawdę świeże i z pewnego źródła. Niektórzy podają jajka sadzone z ziemniakami jako danie jarskie, inni jako dodatek do dań mięsnych, a ja najbardziej lubię je na śniadanie, kiedy nie spieszę się do pracy.
Wcześniej proponuję przygotować sałatkę- tym razem jest to sałata rzymska z pomidorkami koktajlowymi i ziołowym sosem włoskim.
Składniki
Świeże jajka po 2 na osobę,
Oliwa,
Sól,
Sałata rzymska,
Pomidorki koktajlowe,
Sos do sałatek włoski
Wykonanie
Przygotowujemy sałatkę, sałatę i pomidorki myjemy, następnie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos na bazie oliwy.
Na patelnię wlewamy dosłownie kilka kropel oliwy i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Energicznie rozbijamy jajka, wylewamy je na rozgrzaną patelnię. Nie mieszamy, dodajemy szczyptę soli. W trakcie smażenie po ok. 30 sekundach nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy około 2 minuty. Najbardziej lubię kiedy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko miękkie – rozlewające. Do tego grzanka, bagietka albo kawałek domowego chlebka. Pyszności!
ostatnio zaczęłam częściej jadać jajka, w formie omletu zwykle, ale chyba dziś na kolację zaserwuje sobie jajka sadzone 🙂
Jajka sadzone ( lekko ścięte) są dobre a z sałatką są super pyszne. 🙂 Polecam