Gęsina to znakomite mięso, dobre pieczone z jabłkami czy żurawiną. O tej porze roku kupuję gęsinę całą lub uda, piersi i piekę na niedzielny obiad. Po jednym z obiadów zostało mi trochę gęsiny z uda więc zrobiłam gulasz z dodatkiem grzybów. Do tego zrobiłam kopytka, do których dodałam świeży majeranek ( mam na balkonie cały zagonek). W ten sposób, zupełnie niechcący powstało pyszne danie obiadowe. Podałam do tego swoje kiszone ogórki, które bardzo lubimy do dań z gulaszem.
Na kopytka proponuję wcześniej ugotować ziemniaki bo muszą być dobrze wystudzone. Zapach majeranku w kopytkach był niezwykły a w duecie z aromatycznym gulaszem smakowały rewelacyjnie
Składniki
Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 2 – 2 ½ szklanek mąki pszennej
2 jajka,
2 łyżki świeżego majeranku lub suszonego,,
Sos z gęsi i grzybów,
Udo z gęsi,
Kilka świeżych grzybów lub suszonych – ja miałam podgrzybki,
2 liście laurowe,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka wody,
Sól, pieprz,
Olej do smażeniaWykonanie:
Udo gęsi pieczemy np. według tego przepisu https://kuchniabreni.pl/gesie-uda-pieczone-z-jablkami-swieza-zurawina-i-cebula/ .
Gotowe rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i podsmażamy około 5 minut na małym ogniu.
Dodajemy mięso, liście laurowe, mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko. Następnie dodajemy szklankę wody, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będzie za mało sosu, to dodajemy jeszcze trochę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 5 minut.
Przygotowujemy kopytka
Ziemniaki wcześniej gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę, lub mielimy. Studzimy aż będą dobrze zimne.
Świeże listki majeranku myjemy i kroimy bardzo drobno.
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajka, majeranek, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na małe kawałki, formujemy z nich wałki a następnie kopytka.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami kopytka, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2 minut.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz i podajemy z sosem z gęsiny i grzybów.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz