Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Drożdżowe wypieki są najpyszniejsze, szczególnie z owocami.

Robiłam ostatnio przegląd w zamrażarce bo za chwilę trzeba będzie napełniać nowymi owocami z tego roku i okazało się, że są 2 woreczki truskawek z ubiegłego roku. Wyjęłam, zalałam wrzątkiem, potrzymałam chwilę i były gotowe odmrożone truskawki. Można je wyjąć wcześniej i rozmrozić.

Kupiłam parę gałązek rabarbaru i upiekłam przepyszne drożdżówki z owocami i kruszonką. Wyszły pulchne, wilgotne bo było dużo owoców i pachniały już latem.

Składniki

300 g  mąki pszennej,

20 g drożdży

½ szklanki mleka,

2 żółtka,

50 g cukru,

1 mały cukier waniliowy,

70 g miękkiego masła,

Kruszonka

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki,

Parę gałązek rabarbaru,

Truskawki – ja miałam mrożone około 400g

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Masło ma być miękkie ale nie roztopione.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy masło w kawałkach – dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto odstawiamy, przykryte do wyrośnięcia, około godzinę.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy rabarbar i truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy chwilę aby owoce nie rozgotowały się. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość. Dajemy na ciasto owoce  i zwijamy w rulon. Kroimy w paski po około 3 cm szerokości.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki ciasta, wierzchem z owocami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.

Jak bułeczki podrosną smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  30- 35 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.