Cortecce czyli domowe kluseczki z sosem pomidorowym

Włoska kuchnia to nasza ulubiona, szczególnie różnego rodzaju makarony i kluseczki. Zrobione w domu, np. z sosem pomidorowym smakują wybornie.

Teraz kiedy siedzimy w domu i pracujemy zdalnie, możemy przygotować takie domowe kluseczki. Są doskonałe w swojej prostocie a z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakują rewelacyjnie.
To przypomniało mi moje wyprawy do Włoch, gdzie pomidory, bazylia i parmezan smakują najlepiej.
Mam nadziej, że ta zaraza nie zniszczy tego co najlepsze we Włoszech.

Składniki na pastę dla 3 osób

200 g  semoliny,

100 ml  ciepłej wody,

Łyżka oliwy,

Sól

Składniki na sos pomidorowy:

Puszka krojonych pomidorów,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,1 papryczka chili,

Pęczek świeżej bazylii,

sól , pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy pastę.

W misce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli, oliwą i wodą do uzyskania spójnego ciasta . Wyrabiamy następnie na desce do momentu aż ciasto będzie kremowe ( około 10 minut). Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą  i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.

Przygotowujemy sos:
W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu   pokrojony w plasterki  czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski papryczkę chilli i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i pokrojoną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 10 minut.

Jak ciasto odpocznie, to robimy kluseczki z ciasta. Odrywamy niewielkie kuleczki ciasta i rolujemy je w kształt cienkich kiełbasek. Następnie kładziemy na każdym kawałku palce ( środkowe)  i przeciągamy ciasto w swoją stronę aby się podwinęło. Odrywamy palce, delikatnie aby nie zniszczyć kluseczek.

 Gotujemy, około 4 minut od wypłynięcia kluseczek, tak aby były al dente.

 Dodajemy kluseczki do sosu i posypujemy obficie parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.