Proste i szybkie ciasto ucierane z żurawiną i posypane ziarenkami słonecznika. Jadłyśmy kiedyś z Anią podobne u Majlertów i tak nam posmakowało, że postanowiłam je zrobić w domu. Ciasto smakuje trochę jak piernik bo jest zrobione z mąki orkiszowej z dodatkiem miodu zamiast cukru. Jeśli lubicie takie proste, ucierane ciasta to takie z pewnością Wam posmakuje- myślę, że nawet na świątecznym stole może dobrze się prezentować.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700,
170 g masła,
¾ szklanki miodu,
4 jajka,
Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
Garść żurawiny,
Pestki słonecznika
Wykonanie
Masło z cukrem ucieramy na jednolitą, kremową, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym jajku. Dodajemy również ekstrakt wanilii i też miksujemy. Do masy maślanej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żurawinę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na keks smarujemy masłem, wykładamy ciasto, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do tem. 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, wyjmujemy i studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz