Ciasto drożdżowe z kruszonką

To już ostatni z czterech wpisów z serii „Moje wypieki z Tassimo T55” jakie mogłam Wam zaproponować w ostatnim czasie. Ten ostatni jest szczególny, ponieważ skierowany jest do dzieci. Tych małych, ale i do tych dużych także. Ekspres Tassimo T55 to maszyna niezwykle cicha i elegancka, z pewnością oprócz parzenia pysznych, dostosowanych do naszych preferencji napojów, będzie także ozdobą naszej kuchni.

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. To taki wypiek, za którym przepada chyba każdy, a moja (dorosła już) córka, potrafi się nim zajadać przez kilka dni pod rząd, non stop.

Do takiego drożdżowego ciasta z kruszonką nie mogłam zaproponować nic innego, niż Czekoladę Milka. Tak, tak – bo ekspres Tassimo T55 potrafi wyczarować nie tylko espresso, capuccino czy latte, ale także herbatę i właśnie pyszną czekoladę. Chyba nikogo nie muszę przekonywać do takiego połączenia?

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

 3 żółtka,

5  dag drożdży,

1/2 kg mąki  pszennej,

10 dag  masła,

3/4  szklanki cukru,

3/4   szklanki mleka,

cukier waniliowy

Kruszonka:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki

Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy  drożdże, dodajemy cukier, 1/2 mąki z przepisu ; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do tak wyrośniętego ciasta dodajemy  resztę mąki, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy i znowu mieszamy do połączenia wszystkich składników (około 7-8 minut), w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki/letniego mleka – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Przedkładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką: wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200 stopni. Należy pamiętać, by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto wtedy opadnie.

Smakuje fantastycznie zarówno sama jak i z konfiturą lub dżemem. Idealna na śniadanie np. z czekoladą.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. 28 listopada
    Odpowiedz

    Nie ma chyba bardziej domowego i błogiego ciasta niż drożdżowe. Uwielbiam!!!

  2. Gość
    28 listopada
    Odpowiedz

    pepinigotunini.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html#comment-form zapraszam do zabawy 🙂

  3. jean
    12 stycznia
    Odpowiedz

    Przepis jest beznadziejny! złe proporcje..za mało mleka…i zaczynu nie robi się nigdy z takiej ilości mąki z(250mg???) -raczej żeby cokolwiek wyrosło powinno by 5 łyżek. ODRAZDZAM

  4. kuchnia_breni
    13 stycznia
    Odpowiedz

    Chciałam zauważyć, że do zaczynu dajemy 250 gram, nie 250 miligram mąki, co ma ogromne znaczenie, z 250mg faktycznie wątpię by zaczyn wyszedł.
    Ja robię od wielu lat z takich proporcji ciasto i chyba nie zdarzyło się by nie wyrosło.
    Pozdrawiam.

  5. kuchnia_breni
    13 stycznia
    Odpowiedz

    PS. Zaczyn do ciasta drożdżowego nie ma mieć konsystencji jak zaczyn na chleb, więc nie ma być taki rzadki.

  6. Gość
    20 stycznia
    Odpowiedz

    a mi urosło piekne i opadlo dlaczego? otworzyłem tylko lekko dzwiczki

  7. kuchnia_breni
    27 stycznia
    Odpowiedz

    To zapewne był powód, przy drożdżowych wypiekach nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo właśnie ciasto opada wtedy.

  8. Rizla
    13 lutego
    Odpowiedz

    niestety jestem w trakcie i mi nie wyrasta.

  9. Gość
    23 marca
    Odpowiedz

    Mi tez nic nie wyroisło,przepis jest do bani….Za duzo maki za mało mleka…

  10. Gość
    28 marca
    Odpowiedz

    a ja robie wlasnie i mi pieknie rosnie

  11. Gość
    23 kwietnia
    Odpowiedz

    Witam.Moje siedzi w piekarniku i……. napewno sie uda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.