Chłodnik z buraczków na upalne dni

Chłodnik to danie, które kojarzy mi się już z latem – upałem, słońcem, wakacjami… Jak wracam z pracy, w taki upalny dzień to nic lepiej nie stawia na nogi jak taki chłodnik. Robię go zazwyczaj w wersji buraczkowej z zakwasem, który przygotowuję sama. Taki kiszony barszcz jest rewelacyjnym dodatkiem do zup na ciepło i zimno. Mam zawsze w lodówce  taki zakwas z buraków, który jest naturalnym i najlepszym koncentratem zarówno do barszczu, do botwinki jak i do chłodnika. Zakwas ma specyficzną kwaśność ukiszonych buraczków i ja osobiście lubię go samego, schłodzonego z lodówki – na upalne dni rewelacyjny napój.

DSC_0072

Składniki dla 4 osób

1 porcja botwinki z buraczkami,

Zakwas z buraków lub koncentrat w butelce

4 ogórki gruntowe,

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego raczej nie gęstego,

2 duże opakowania kefiru również nie gęstego

cytryna,

szczypiorek,

koperek,

2 ząbki czosnku

2 jajka,

sól i pieprz,

Przygotowanie

Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki, buraczki ścieramy na dużej tarce, zalewamy wodą i gotujemy razem ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie. Dodajemy zakwas buraczany w takiej ilości jaki kolor chłodnika lubimy – mniej lub bardziej buraczany.

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku, koperku, kefir, jogurt i wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny – do schłodzenia. Podajemy z gotowanym jajkiem.

Smacznego!

DSC_0089-001 DSC_0092

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. mojetworyprzetwory
    4 maja
    Odpowiedz

    Widzę, że dziś chłodnik króluje! Piękny i pyszny! Pozdrawiam!

  2. kuchnia_breni
    26 maja
    Odpowiedz

    Kolor to zasługa domowego zakwasu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.