Brioche


Maślanka bułeczka, która smakuje wybornie zarówno ciepła jak i wystudzona. Ciasto  drożdżowe wyrabia się i zostawia na noc w lodówce. Potem trzeba dać mu się ogrzać  i dopiero wyrabiać kulki. 
Bułeczki smakują rewelacyjnie same lub z domową konfiturą. 
Jeśli nie robiliście to koniecznie spróbujcie i z pewnością będziecie wracać.

Składniki

400 g  mąki pszennej,

40 g świeżych drożdży

1  szklanka ciepłego mleka,

3 jajka,

60 g cukru pudru,

180 g miękkiego masła,

Szczypta soli

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Do dużej miski przesiewamy  mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajka,  i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy masło-  dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy chwilę. Zostawiamy na około godzinę aby się zagrzało. 
Dwie małe foremki keksowe ( długość 23 cm) smarujemy masłem i  posypujemy mąką ziemniaczaną.

Ciasto kroimy na 18 małych części i formujemy kulki. Układamy kulki w formach, dość gęsto. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym  żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w 180  stopniach 30 minut.
Wystudzone możemy jeść jeszcze ciepłe. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.