Bakłażany faszerowane warzywami i zapieczone z serem mozarella

Październik to miesiąc bakłażana. Są dorodne, świeże, najlepsze. Można z nich przygotowywać pyszne dania. Faszerować, zapiekać i robić roladki.

U mnie dzisiaj bakłażany faszerowane warzywami i zapieczone z serem mozarella. Doskonałe na obiad jak i na kolację.

  

Składniki dla 4 – 5 osób

2 bakłażany średniej wielkości,

1 mała papryka,

1 mała cebula,

3 ząbki czosnku,

1 mała cukinia,

Ser mozarella w kulce,

Łyżeczka kuminu,

1/4 łyżeczki chilli w proszku,

Natka pietruszki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Bakłażany myjemy, kroimy  na dwie równe części. Wykrawamy miąższ ze środka. Solimy środek bakłażana i zostawiamy na chwilę żeby puścił sok. 
Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie.

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Miąższ bakłażana kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa: cukinię, paprykę, bakłażan i dusimy około 10  minut. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, chilli i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki, mieszamy. 

Układamy  połówki bakłażanów w naczyniu żaroodpornym, polewamy je oliwą, dodajemy warzywa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy plastry mozarelli na warzywa i zapiekamy jeszcze 7 -10 minut, aż ser się zapiecze. 

Podajemy posypane listkami kolendry i owocami granatu.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Listopad 4
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję. Był bardzo pyszny !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.