Pulled pork to wieprzowina pieczona bardzo długo w niskiej temperaturze z różnymi przyprawami.
Ja zainspirowałam się przepisem Piotrka Kucharskiego ale jak zwykle zrobiłam trochę po swojemu.
Zasadą pieczenia takiego mięsa jest niska temperatura i długie pieczenie – minimum 5 godzin.
Zapewniam jednak, że warto bo mięso jest tak delikatne i bardzo łatwo rozdziela się na małe kawałki.
Moje przyprawy sprawdziły się, mięso było dobrze przyprawione, pikantne, soczyste – wyborne . Upieczone długo w niskiej temperaturze, daje rewelacyjny efekt. Mięso, wręcz samo rozdziela się na soczyste kawałki.
Takie mięso jest bardzo dobre na obiad ale równie dobrze smakuje z bułką jako kanapka.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej,
2 łyżeczki soli,
3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
½ łyżeczka pieprzu,
1 łyżka słodkiej papryki,
Gałązki tymianku, około 3 gałązek,
3 ząbki czosnku,
½ łyżki pieprzu Cayenne,
3 łyżki oliwy,
5 łyżek octu winnego
Wykonanie
Mięso myjemy i suszymy.
Przyprawy (sól, pieprz, tymianek, paprykę, pieprz Cayenne, wyciśnięty czosnek), cukier/miód, oliwę i ocet dokładnie mieszamy. Taką mieszanką nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przekładamy mięso na kratkę ułożoną na blasze, sos wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około 4-5 godzin. Im dłużej pieczemy w małej temperaturze tym lepsze będzie mięso – delikatne i kruche.
Ciepłe jeszcze mięso kroimy a następnie przy pomocy 2 widelców rozdrabniamy mięso na mniejsze kawałki. Przekładamy kawałki mięsa na blachę z sosem, który wyciekł z mięsa i mieszamy razem.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub jako wędlina do bułki. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
w składnikach nie pisze pani ile octu a w sposobie wykonania jest mowa o occie
tak, przeoczenie. dajemy 2 łyżki octu winnego
Witam, mięso wg. Pani przepisu jest wyśmienite – tylko mała uwaga. Czy napewno taka ilość soli to nie pomyłka. Posoliłam wg. przepisu (2 łyżki na kilo mięsa) i wyszło, przynajmniej dla mnie, bardzo słone.
tak, to za dużo soli. Przepraszam, powinno być 2 łyżeczki . Już poprawiam i dziękuję za uwagę …
Mięso przynajmniej na zdjęciu wygląda na wyjątkowo wysuszone
Nie musi być wysuszone, tak wygląda też skarmelizowany sos
Mam pytanie. Piekarnik na góra dół czy na termoobieg? 🙂
pozdrawiam
Piekarnik góra, dół
Rozumiem, że pieczenie bez przykrycia, ale 140 st.C czy nie za dużo?. Szybko przypiecze się. Pozdrawiam Halina
Każdy piekarnik inaczej piecze… U mnie 140 stopni wystarczyło żeby mięso piekło się delikatnie i było miękkie 🙂
W przepisie 5 łyżek octu winnego, a w komentarzu 2! Dałam 5 jak wyjdzie źle to to uduszę Panią! Oczywiście to żart, ale proszę poprawić! Ja za dwa dni piekę, to napiszę jak będzie!
5 łyżek potrzeba 🙂
Można użyć ocet balsamiczny w atomizerze
Można użyć ocet balsamiczny w atomizerze. Pozdrawiam 🙂