Jeśli lubicie dorsza smażonego w panierce to zapraszam na dorsza ale tym razem smażonego w panierce z mąki ryżowej i parmezanu. W ten sposób mamy rybę ale w bezglutenowej panierce. Polubiłam ostatnio mąkę ryżową i dodaję ją do różnych potraw zamiast bułki tartej. Ostatnio np. dodałam do pasztetu z cukinii i soczewicy.
Dodatkowo dodałam do panierki starty ser parmezan i wyszła pyszna, smażona ryba. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki
Filety z dorsza – 6 -7 sztuk,
sok z cytryny,
1 jajko,
Łyżka mąki ryżowej,
Łyżka tartego parmezanu,
Sól,
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .
Przygotowujemy panierkę. W misce rozbijamy jajko z 2 łyżkami mleka. W drugiej misce mieszamy mąkę z serem parmezan. Filety moczymy najpierw w jajku a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z dorsza, po około 3 minuty z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Gotową rybę podajemy np. z sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz