Mięso kaczki to nasze ulubione i dlatego szukam nowych, ciekawych połączeń z kaczką. Tym razem piersi kaczki obsmażyłam a następnie zapiekłam z owocami mango w piekarniku. Dodatkowo przyprawiłam je suszonym tymiankiem więc danie było aromatyczne i soczyste. Po upieczeniu kaczka musi chwilę „odpocząć” pod przykryciem, zanim zaczniemy ją kroić. Taka kaczka jest dobra zarówno na codzienny jak też na uroczysty obiad.
Składniki
2 piersi kaczki,
Sól, pieprz,
Mango,
Łyżka suszonego tymianku
Olej rzepakowy do smażenia
½ szklanki
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut. Podsmażone piersi odkładamy do miski.
Mango obieramy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy je solą, pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy na mango mięso kaczki, układając je na owoce od strony mięsa. Do tłuszczu ze smażenia kaczki dolewamy wodę, podgrzewamy, mieszamy i wlewamy do mięsa z mango. Przykrywamy naczynie.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Następnie ustawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 7 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.
Babcia kiedyś zrobiła bardzo podobny obiad na jakieś imieniny, bardzo mi smakowało 🙂
Tak, kaczka w tym połączeniu jest bardzo dobra 🙂