Ta tarta to autorski pomysł mojej córki. Ja natomiast jestem jej wykonawcą. Ania wymyśla różne ciasta i desery ale wykonanie zostawi mi mówiąc „ mamo to może zrobisz coś takiego” ?
Już kiedyś pisałam, że w sprawach deserów i ciast Ania – moja córka ma mnóstwo pomysłów. Widzę, że gotowanie i pieczenie sprawia jej przyjemność co bardzo mnie cieszy bo moja pasja do gotowania być może znajdzie następczynię.
Masa makowa w połączeniu z masą serową, pachnącą sokiem z cytryny powoduje, że tarta jest pyszna, wilgotna i na świątecznym stole będzie wszystkim smakować. Do takiej tary można dać kawałki pomarańczy lub mandarynek.
Zachęcam do przygotowania na nadchodzące Święta.
Przepis na ciasto (forma na tartę 28cm średnicy):
2 jajka,
Szczypta soli,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka,
3 łyżki cukru pudru,
450 g gotowego maku z puszki z bakaliami
Masa serowa
500g twarogu,
4 jajka
4 łyżki sera mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki cukru waniliowego,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), jajka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotowujemy masę serową.
Do malaksera dajemy twaróg, ser mascarpone i blendujemy. Następnie dodajemy jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie blendujemy chwilę – nie za długo, 3 minuty.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Następnie dajemy na ciasto mak – ale tylko do 1/3 wysokości tarty. Na mak wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do tem. 200 stopni 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy tem do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy 20 minut , następnie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż będzie wystudzone i dajemy je do lodówki aby dobrze się schłodziło.
Wygląda rewelacyjnie!
Mmm, wygląda znakomicie, jestem pewna, że smakowała wybornie 🙂
Tak smakowała wybornie 🙂 Myślę, że świątecznym stole będzie nie tylko dobrze wyglądać ale i rewelacyjnie smakować!!