Jeśli są wśród Was miłośnicy przekąsek z ciasta francuskiego to zapraszam dzisiaj na wytrawne kremówki z różnymi, aromatycznymi dodatkami.
Jest przy tym trochę zabawy ale efekt jest przepyszny i bardzo ciekawy. Dla mnie są one podobne do kremówek ale nie na słodko lecz z wytrawnymi dodatkami.
Ja przygotowałam 3 pasty na farsz ale można uruchomić wyobraźnię kulinarną i zrobić inne pasty i dodatki jako nadzienie. Zachęcam do kulinarnej zabawy.
Składniki na 4-5 sztuk kremówek – średniej wielkości
2 mniejsze lub 1 duże ciasto francuskie,
1 awokado,
10 dag twarogu,
5 papryk pieczonych ( link do przepisu) ,
6 plastrów cukinii grillowanej,
4 plastry boczku cienko pokrojonego,
4 łyżki śmietany 12 %,
2 łyżki czerwonej pasty Adżika,
2 ząbki czosnku,
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz,
Papryczka chilli,
Wykonanie
Ciasto francuskie pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wykładam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę w nagrzanym wcześniej do 210 stopni piekarniku około 15 minut.
W między czasie przygotowujemy różne farsze, którymi będziemy przekładać nasze wytrawne kremówki.
Pasta z awokado: Obieramy awokado, przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, czosnek, oliwę, sok z cytryny i rozdrabniamy w blenderze.
Pasta z awokado i pasty adżika: robimy podobnie, tylko dodajemy do składników adżikę więc pasta będzie pikantna.
Pasta z twarogu i suszonej papryki: do miski przekładamy twaróg, dodajemy łyżkę suszonej papryki, szczyptę papryczki chilli, sól, pieprz, śmietanę i rozdrabniamy wszystko.
Plastry cukinii i boczku grillujemy.
Gotowe, upieczone ciasto francuskie studzimy, następnie delikatnie kroimy na prostokąty o wielkości 15 cm/ 5 cm .
Na każdą kremówkę będzie potrzeba 3 kawałków ciasta. Teraz przystępujemy do układania kremówek.
Kremówka nr 1 – Na spód dajemy ciasto, następnie smarujemy pastą twarogową, przekładamy znowu ciastem, smarujemy pastą z awokado, znowu ciasto i na koniec grillowany boczek
Kremówka nr 2 – ciasto, pasta twarogowa, ciasto, pieczona papryka, solimy, pieprzymy, ciasto i na koniec grillowana cukinia.
Kremówka nr 3 – ciasto, pasta z awokado i adżiki, ciasto, pasta twarogowa, ciasto i na koniec grillowana cukinia.
Następne kremówki przygotowujemy podobnie – zmieniając farsz lub dodając różne inne dodatki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz