Karkówka pieczona z cebulą i majerankiem

Sezon na grillowaną karkówkę  niestety dobiegł końca ale zawsze pozostaje nam przygotowanie karkówki w wersji pieczonej. Dzisiejsza propozycja to karkówka pieczona z majerankiem i cebulą. Ważne jest to aby mięso przygotować wcześniej tak by  mogło poleżeć w przyprawach noc lub dzień. Karkówka wtedy jest krucha i aromatyczna. Pieczona karkówka ma też tą zaletę, że można ją jadać na zimno jak wędlinę i z pewnością jest dużo lepsza od kupowanej. Cebula z majerankiem dodają wyjątkowego  smaku i aromaty. Można podawać taką karkówkę  z  ziemniakami lub kaszą.

Karkówka pieczona z cebulą i majerankiem

Składniki:

1 kg karkówki,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

3 łyżki majeranku,

3 cebule,

½ łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień.   Karkówkę myjemy, suszymy i  posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie  posypujemy 1 łyżką majeranku . Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc. Cebule obieramy, kroimy w talarki i mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem i ½ łyżki cukru

Piekarnik nagrzewamy do temperatury  170 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody ( 1 szklanka), przykrywamy i pieczemy  w piekarniku 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone cebule  z ziołami, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 45 minut. W między czasie podlewamy mięso sosem powstałym z pieczenia. Na koniec  pieczenia zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni  i tak pieczemy jeszcze 15- 20 minut aby mięso  lekko się zrumieniło.

Karkówka pieczona z cebulą i majerankiem

Karkówka pieczona z cebulą i majerankiem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.