Sezon na grillowaną karkówkę niestety dobiegł końca ale zawsze pozostaje nam przygotowanie karkówki w wersji pieczonej. Dzisiejsza propozycja to karkówka pieczona z majerankiem i cebulą. Ważne jest to aby mięso przygotować wcześniej tak by mogło poleżeć w przyprawach noc lub dzień. Karkówka wtedy jest krucha i aromatyczna. Pieczona karkówka ma też tą zaletę, że można ją jadać na zimno jak wędlinę i z pewnością jest dużo lepsza od kupowanej. Cebula z majerankiem dodają wyjątkowego smaku i aromaty. Można podawać taką karkówkę z ziemniakami lub kaszą.
Składniki:
1 kg karkówki,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
3 łyżki majeranku,
3 cebule,
½ łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień. Karkówkę myjemy, suszymy i posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy 1 łyżką majeranku . Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc. Cebule obieramy, kroimy w talarki i mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem i ½ łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody ( 1 szklanka), przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone cebule z ziołami, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 45 minut. W między czasie podlewamy mięso sosem powstałym z pieczenia. Na koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i tak pieczemy jeszcze 15- 20 minut aby mięso lekko się zrumieniło.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz