Na ciepłe dni proponuję lekką zapiekankę makaronową z warzywami. Jest prosta w wykonaniu, lekka i do tego pyszna. Ma również tę zaletę, że można pozbyć się z lodówki resztek warzyw i sera. Moja rodzina kocha makarony więc taka wersja obiadowa jest jak najbardziej pożądana.
Składniki:
– makaron – 1 małe opakowanie,
– 2 marchewki, pół selera, 1 cebula
– 1 brokuł
– 1 papryka
– śmietana 18% (200ml)
-sól
– czosnek
– ser mozarella
– oliwa
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220st C. Do wody na makaron wlewamy ok. łyżkę oliwy, wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron (postępujemy tak jak głosi instrukcja na opakowaniu). W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni podsmażamy cebulę, pokrojoną w talarki marchew, seler; doprawiamy solą, pieprzem.
Brokuł gotujemy 3 min i odcedzamy.
W rondelku przygotowuje sos (wlewamy śmietanę i dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek). Kiedy wszystko już będzie gotowe na dno naczynia żaroodpornego układamy makaron, póĽniej warzywa ( wraz brokułem i papryką), polewamy sosem, potem znowu makaron. Na koniec posypujemy całość startym serem, przykrywamy naczynie folią i wkładamy do piekarnika na około 20 – 30 min . Folię zdejmujemy 5 min przed końcem pieczenia aby ser nabrał kolorów.
Pyszna jest taka zapiekanka, szybkie i proste danie dla mnie rewelacja 🙂
mmm dawno takiej nie jadłam :)))