Sezon truskawkowy powoli się kończy więc póki jeszcze możemy dostać dobre truskawki gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu. Można zrobić je jako zwykłe muffinki z truskawkami, albo udekorować cupcake bitą śmietaną lub innym kremem. Wychodzą fantastyczne, robiłam je parę razy i za każdym razem goście się zachwycali. Dodatkowym plusem jak to z muffinkami jest szybkość i prostota ich wykonania.
Wypróbujcie.
Składniki:
20 dag mąki,
10 dag cukru ,
szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
100 g masła rozpuszczonego wcześniej,
1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki ,
2 jajka,
1/2kg truskawek
Bita śmietana:
500ml śmietany kremówki do deserów,?
1-2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy?
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180-200 °C. W jednej misce mieszamy suche składniki ?( mąka, proszek do pieczenia, sól). Do drugiej miski wkładamy jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone i wystudzone masło i mieszamy tak aby składniki się połączyły. Na końcu dodajemy suche składniki i znowu dobrze mieszamy. Do przygotowanych foremek wkładamy porcję masy ( około ? objętości ). Truskawki czyścimy, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nakładamy na masę w foremkach. Pieczemy przez 20-25 minut.?
Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy.? Dekorujemy rękawem cukierniczym babeczki.
?
z truskawkami to te jedne z lepszych
wypróbuję i wcale nie chcę, żeby sezon truskawkowy się kończył. Uwielbiam truskawki!