Święto 11 listopada to okazja do przygotowywania gęsiny i rogali. U mnie w tym roku z gęsiny był mus z wątróbek gęsich. Pyszny, idealny do smarowania domowego chleba.
Natomiast postanowiłam upiec rogale, z farszem z białego maku, na cieście półfrancuskim. Jest to co prawda pracochłonna czynność ale warta jest tego. Mak jak i mąkę miałam z ulubionego młyna pod Przemyślem https://www.mlynorly.pl/
Zamawiam i dostaje kurierem mąki, ziarna, płatki zbożowe, miody, bakalie…Wszystko jest w najlepszej jakości. Moje chleby piekę właśnie na mące z tego chleba.
Ciasto na te rogale będzie dobre również na rogale z innym farszem, np. owocami, dżemem czy nawet wytrawnym farszem. Smacznego !
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
50 g drobnego cukru,
Łyżka cukru waniliowego,
20 g świeżych drożdży
1 jajko,
1 żółtko,
200 ml mleka
60 g masła,
120 g masła dobrze zmrożonego
masa makowa z białego maku:
250 g białego maku,
150 g cukru,
2 jajka,
40 g masła,
Suszona żurawina, pistacje, migdały
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy zaczyn, cukier, jajko i żółtko, szczyptę soli resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy 5 minut, Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Nadal wyrabiamy, aż całe masło zostanie wchłonięte, a ciasto będzie lśniące. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy masę makową:
Biały mak płuczemy 2 razy w letniej wodzie a następnie zalewamy wrzątkiem ( ½ litra) i gotujemy około 30 minut. Wystudzony mielimy 3 razy na najdrobniejszych oczkach.
W garnku roztapiamy masło, dajemy cukier, żurawinę, rozdrobnione migdały i dusimy około 4 minuty, mieszając masę. Dodajemy mak i jeszcze około 10 minut dusimy całą masę makową. Studzimy. Do przestudzonej masy dajemy jajka i mieszamy dokładnie..
Ciasto półfrancuskie.
Wcześniej dajemy 120 g masła do zamrażarki. Przed rozwałkowaniem ciasta, ścieramy zamrożone masło na tarku z dużymi oczkami.
Na stolnicy dość dobrze posypanej mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Wałkujemy na dość duży prostokąt. Na 2/3 ciasta dajemy zamrożone, starte masło i przekładamy ciastem bez masła, do połowy masła. Następnie część ciasta z masłem przekładamy do środka. Wałkujemy i ponownie składamy jak poprzednio. Przekładamy do naczynia, przykrywamy i dajemy do lodówki na 30 minut. Następnie jeszcze 3 razy składamy ( nie wałkujemy) i dajemy do lodówki. Po tym czasie przykrywamy ciasto i trzymamy w lodówce całą noc.
Rano wyjmujemy ciasto, kroimy na 2 kawałki. Jeden kawałek dajemy do lodówki. Drugi wałkujemy na prostokąt o grubości około ½ centymetra. Następnie kroimy w trójkąty i wyciskamy wzdłuż masę makową. Zwijamy podstawę ciasta na 3 cm i nacinamy. W miejscu nacięcia rozchylamy ciasto na boki i zwijamy w rogala. Dajemy rogale na tackę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, góra, dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut, aż będą rumiane.
Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Polewa z białej czekolady. Do garnka dajemy ½ szklanki śmietanki 30 %, dodajemy tabliczkę białej czekolady ( w kawałkach) i zagotowujemy.
Wystudzone rogale polewamy białą czekoladą i posypujemy rozdrobionymi migdałami i pistacjami
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz