Na wielkanocnym stole biała kiełbasa to jedno z obowiązkowych dań. Na blogu zrobił się już ruch przed wielkanocny i danie z białą kiełbasą pieczoną na kiszonej kapuście cieszy dużym powodzeniem.
Dzisiaj przepis na białą kiełbasę pieczoną na ziemniakach i aromatycznej, podsmażonej cebuli.
Wierzcie mi, że jest to coś pysznego.
Cebula uduszona na wolnym ogniu, na maśle z rozmarynem i majerankiem jest idealnym dodatkiem do ziemniaków i białej kiełbasy. Wszystko razem pieczone, gdzie smaki przenikają się w trakcie pieczenia, białej kiełbasy doprawionej czosnkiem i majerankiem, aromatycznej cebuli i ziemniaków. Razem stanowią smak jak milion dolarów.
Składniki:
5-6 białych surowych kiełbas,
700 g ziemniaków,
1 łyżka majeranku,
1/3 łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe,
4 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
Sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo, odcedzamy i studzimy.
Kiełbasy zagotowujemy w gorącej wodzie 2 minuty.
Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, rozmaryn i łyżkę majeranku i smażymy na małym ogniu do miękkości.
Półmisek, gdzie będziemy piec smarujemy masłem, na spód układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem. Na to dajemy podsmażoną cebulę i na koniec kiełbasy. Kiełbasy nacinamy z wierzchu.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kiełbaski około 45 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: chrzanem, majonezem wymieszanym z musztardą dijon lub co tam lubimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz