Kotleciki jagnięce w panierce z parmezanu

Dawno nie było na blogu dania z mięsa. Jagnięcina to dobre mięso. Nie jadamy mięsa często ale jak już to dobre i ze sprawdzonego źródła.Kotleciki jagnięce to rarytas i trzeba je zrobić w najlepszej, możliwej wersji. Panierka z  dodatkiem parmezanu to moja ulubiona. Dodaje mięsu pysznego smaku. Do kotlecików jagnięcych jest doskonała. Do tego aromatyczne ziemniaki, pieczone z rozmarynem. Zachęcam do zrobienia takich kotlecików bo zachwycą Was smakiem.

Składniki

7-8 kotlecików jagnięcych z kością,

Sól, pieprz, granulowany czosnek,

Panierka:

2 jajka,

Około 6 łyżek bułki tartej,

3 łyżki mąki,3 łyżki startego parmezanu,

Olej  do smażenia,Wykonanie

Kotlety  kroimy na plastry i każdy rozbijamy  delikatnie tłuczkiem na desce. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym  i odstawiamy do lodówki na ½ godziny.

Kotlety wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę w temperaturze pokojowej.Następnie obtaczamy w mące, w roztrzepanym  jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z parmezanem.Smażymy na dobrze  rozgrzanym oleju na dość dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony.

Podajemy z pieczonymi plastrami ziemniaków z rozmarynem i ulubioną sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.