Dawno nie było na blogu dania z mięsa. Jagnięcina to dobre mięso. Nie jadamy mięsa często ale jak już to dobre i ze sprawdzonego źródła. Kotleciki jagnięce to rarytas i trzeba je zrobić w najlepszej, możliwej wersji. Panierka z dodatkiem parmezanu to moja ulubiona. Dodaje mięsu pysznego smaku. Do kotlecików jagnięcych jest doskonała. Do tego aromatyczne ziemniaki, pieczone z rozmarynem. Zachęcam do zrobienia takich kotlecików bo zachwycą Was smakiem.
Składniki
7-8 kotlecików jagnięcych z kością,
Sól, pieprz, granulowany czosnek,
Panierka:
2 jajka,
Około 6 łyżek bułki tartej,
3 łyżki mąki,
3 łyżki startego parmezanu,Olej do smażenia,
WykonanieKotlety kroimy na plastry i każdy rozbijamy delikatnie tłuczkiem na desce. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odstawiamy do lodówki na ½ godziny.
Kotlety wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę w temperaturze pokojowej.
Następnie obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na dość dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony.Podajemy z pieczonymi plastrami ziemniaków z rozmarynem i ulubioną sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz