Nieustająco zbliżamy się do świątecznego czasu, który wielu z nas spędza w rodzinnym gronie najbliższych. Na świąteczny deser proponuję przygotować pyszny, prosty sernik z żurawiną – lekko kwaśny od żurawiny i słodki dzięki polewie z białej czekolady. Idealny na zimowy deser.
Składniki:
Spód:
150 g gotowych biszkoptów,
10 dag masła
2 łyżki przyprawy piernikowej
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego,
4 jajka,
150 g cukru,
250 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
2 garści żurawiny,
lukier
Wykonanie:
Biszkopty rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło i przyprawę piernikową, mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na blachę ( 28/23 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy do lodówki.
Do miski dajemy ser zmielony, cukier, cukier waniliowy, śmietankę i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Wymyte i wysuszone żurawiny dajemy na wierzch sernika.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyłączamy piekarnik i studzimy około 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy i studzimy, najlepiej w lodówce całą noc. Wystudzony polewamy lukrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz