Ciasto drożdżowe to klasyk w najpyszniejszym wydaniu. Nie znam nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W moim rodzinnym domu, mama piekła najlepsze drożdżowe i uwielbiałam kiedy w domu pachniało takim ciastem.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na takie ciasto ale dodatkowo z kremem pistacjowym. Wierzcie mi skradnie Wasze serca i podniebienia. Krem pistacjowy kupuje gotowy w Biedronce i jest całkiem dobry. To co jest ważne w cieście drożdżowym to czas wyrabiania ( około 10 minut) i wyrastanie ( około 1 godz.)
Składniki
400 g mąki pszennej,
3 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka,
3 żółtka,
½ szklanki cukru,
100 g masła,
1 cukier waniliowy,
Słoiczek kremu pistacjowego,
1 jajko do smarowania,
Pistacje rozdrobnione do posypania,
1 tabliczka białej czekolady,
1/3 szklanki śmietanki 30 %
Wykonanie
Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 5 min.W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy. Dodajemy masło do ciasta i wyrabiamy 10 minut.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy, podsypując mąką jeśli jest rzadkie.
Następnie wałkujemy na średnią grubość tak aby był prostokąt. Smarujemy ciasto kremem pistacjowym, zwijamy w rulon i przekrawamy wzdłuż ( na długość) na pół. Składamy dwa paski w warkocz.
Formę na keks ( 30/12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy zwinięte w warkocz ciasto.
Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia ( około 30 minut).
Jak ciasto podrośnie smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.. Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.
Czekoladę roztapiamy w śmietance i polewamy ciasto.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz