Szaszłyki z krewetkami i cukinią

Lato w pełni więc chętnie korzystamy z lekkich i prostych dań na grillu, sałatek czy innych dań z warzywami. Ja w lecie składam się w 90 % z warzyw i owoców bo wykorzystuje na maksa sezonowe, świeże produkty.
Dzisiaj mam coś prostego ale pysznego czyli ulubione krewetki z ulubioną cukinią. Najważniejsza jest tu marynata, w której macerują się krewetki. Potem jeszcze chwilę cukinia  maceruje się i hop na grilla lub patelnię grillową. Jeśli będziecie na grillu robić, to koniecznie na tacce bo szaszłyk powinien smażyć się w sosie.
Do tego świeża kolendra i sos.
Mniam !

Składniki:

600 g krewetek świeżych dużych,

1 średnia cukinia,

100 ml białego wina,

3 ząbki czosnku,

1 limonka,

Szczypta chilli w proszku,

Oliwa do smażenia,

1 łyżka miodu

Świeże liście kolendry,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.

W misce mieszamy wino, wyciśnięty czosnek, sok z 1 limonki, chilli, sól, pieprz oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce  godzinę.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę ( nie za małą).

Krewetki nakłuwamy na patyczki, naprzemiennie z cukinią. Polewamy oliwą i sosem z marynaty  każdy szaszłyk.  Zostawiamy na 10 minut aby cukinie przeszły marynatą.

Na patelni grillowej lub innej smażymy  szaszłyki  razem z sosem  około 4 min, z każdej strony.

Krewetki wykładamy na talerz,  posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.

Podajemy np. z pikantnym sosem majonezowo- jogurtowym  ( w misce mieszamy 100 g jogurtu naturalnego, gęstego z łyżką majonezu, łyżką soku z cytryny, chilli, solą i pieprzem).
Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.