Na jesienno-zimowe chłody najlepsze są pożywne, gorące zupy. U mnie o tej porze roku takie zupy to podstawa posiłków. Jadam je nie tylko na obiad ale też na kolację a nawet na śniadanie.
Barszcz ukraiński jest idealny o tej porze roku bo jest bogaty w sezonowe warzywa więc sam w sobie jest bardzo syty. Zrobiłam ostatnio na obiad i wszyscy aż „mlaskali” z zachwytu. Do barszczu można podać dodatkowo ugotowane jajko lub ziemniaki. Jak kto woli i lubi.
Dodałam do barszczu zakwas buraczany bo mam zazwyczaj zapas w lodówce . Taki zakwas to samo zdrowie a przepis jest na blogu https://kuchniabreni.pl/domowy-zakwas-buraczany-do-swiatecznego-barszczu/
Składniki dla 6 osób
2 litry wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
Kawałek kapusty włoskiej ( ćwiartka z małej główki)
Mały kawałek selera,
4 ziarenka ziela angielskiego,
Liść laurowy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka fasoli ( białej lub czerwonej),
2 szklanki zakwasu buraczanego,
3 średnie buraczki,
1 pomidor obrany ze skórki lub 1/2 szklanki soku z pomidorów,
Śmietana 18 %,
Sól, pieprz,
Łyżka posiekanego koperku,
Wykonanie
Warzywa ( marchew, seler, pietruszka, ) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Kapustę myjemy i szatkujemy.
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obranego pomidora kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy starte warzywa , buraczki, czosnek pokrojony w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażamy chwilę. Zalewamy warzywa wrzątkiem lub bulionem mięsnym ( np na ugotowany indyku lub wołowinie). Dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolę z puszki z sosem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany, pomidor, zagotowujemy około 4 minut i doprawiamy solą, pieprzem.
Jeśli nie macie zakwasu buraczanego to można dodać jeszcze jednego buraczka i na koniec dodać do zupy sok z 1/2 cytryny.
Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem. Można też podać gotowane jajko.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz