Barszcz ukraiński

Na jesienno-zimowe chłody najlepsze są pożywne, gorące zupy. U mnie o tej porze roku takie zupy to podstawa posiłków. Jadam je nie tylko na obiad ale też na kolację a nawet na  śniadanie. 
Barszcz ukraiński jest idealny o tej porze roku bo jest bogaty w sezonowe warzywa więc sam w sobie jest bardzo syty. Zrobiłam ostatnio na  obiad i wszyscy aż „mlaskali” z zachwytu. Do barszczu można podać dodatkowo ugotowane jajko lub ziemniaki. Jak kto woli i lubi. 
Dodałam do barszczu zakwas buraczany bo mam zazwyczaj zapas w lodówce . Taki zakwas to samo zdrowie a przepis jest na blogu https://kuchniabreni.pl/domowy-zakwas-buraczany-do-swiatecznego-barszczu/


Składniki dla  6 osób

2 litry wody,

2 marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

Kawałek kapusty włoskiej ( ćwiartka z małej główki) 

Mały kawałek selera,

4 ziarenka ziela angielskiego,

Liść laurowy,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 puszka fasoli ( białej lub czerwonej),

2 szklanki zakwasu buraczanego,

3 średnie buraczki,

1 pomidor obrany ze skórki lub 1/2 szklanki soku z pomidorów,

Śmietana 18 %,

Sól, pieprz,

Łyżka posiekanego koperku,

Wykonanie

Warzywa ( marchew, seler, pietruszka, ) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.  Kapustę myjemy i szatkujemy. 

Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obranego pomidora kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy starte warzywa , buraczki, czosnek  pokrojony w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie  i podsmażamy chwilę. Zalewamy warzywa wrzątkiem lub bulionem mięsnym ( np na  ugotowany indyku lub wołowinie). Dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolę z puszki z sosem  i gotujemy  około 20 minut. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany, pomidor,  zagotowujemy około 4 minut i doprawiamy solą, pieprzem.

Jeśli nie macie zakwasu buraczanego to można dodać jeszcze jednego buraczka i na koniec dodać do zupy sok z 1/2 cytryny. 

Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem. Można też podać gotowane jajko. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.