Doskonałe danie na letni obiad z kwiatami cukinii, z farszem z pomidorów, cukinii i bazylii. Jest lekkie, aromatyczne, idealne o tej porze roku kiedy mamy młodą cukinię, świeże pomidory no i kwiaty cukinii.
Składniki:
Makaron lasagne,
6-7 kwiatów cukinii,
100 g sera mozzarella,
1 średnia cukinia lub 2 małe
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 pomidory świeże lub z puszki,
oliwa,
Garść świeżej bazylii,
sól, pieprz do smaku,
Sos beszamelowy:
1 1/2 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g masła,
Troszkę startej gałki muszkatołowej,
Sól i pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy farsz warzywny.
Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, czosnek i całość podsmażamy (około 4 minut). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, pomidory i dusimy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Makaron lazania podgotowujemy około 5 minut i odcedzamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę podsmażamy to razem, dodajemy stopniowo po trochę mleka, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę i doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
W płaskim naczyniu żaroodpornym dajemy na dno trochę sosu beszamelowego i układamy warstwami: plastry makaronu lazania, sos, cukinia z pomidorami, kwiaty cukinii i kilka listków bazylii. Następnie znowu makaron, sos, cukinia, kwiaty, bazylia i na koniec ponownie makaron – ilość warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości farszu.
Całość podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz