Lazania z kwiatami cukinii

Doskonałe danie na letni obiad z kwiatami cukinii, z farszem z pomidorów, cukinii i bazylii. Jest lekkie, aromatyczne, idealne o tej porze roku kiedy mamy młodą cukinię, świeże pomidory no i kwiaty cukinii. 

Składniki:

Makaron lasagne,

6-7  kwiatów cukinii,

100 g sera  mozzarella,

1 średnia  cukinia lub 2 małe

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

3 pomidory świeże lub z puszki,

oliwa,

Garść świeżej bazylii,

sól, pieprz do smaku,

Sos beszamelowy:

1 1/2  szklanki mleka

1 czubata łyżka mąki pszennej

100 g masła,

Troszkę startej gałki muszkatołowej,

Sól i pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy farsz warzywny.

Cukinię i pomidory  myjemy i kroimy w kostkę. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, czosnek i całość podsmażamy (około 4 minut). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, pomidory  i dusimy  jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Makaron lazania podgotowujemy około 5 minut i odcedzamy. 

Przygotowujemy sos beszamelowy.

W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę podsmażamy to razem, dodajemy stopniowo po trochę mleka, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę i doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

W płaskim naczyniu żaroodpornym dajemy na dno trochę sosu beszamelowego i  układamy warstwami: plastry makaronu lazania, sos, cukinia z pomidorami, kwiaty cukinii i kilka listków bazylii. Następnie znowu makaron,  sos, cukinia, kwiaty, bazylia   i na koniec ponownie makaron – ilość warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości farszu.

Całość podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.