Kalafior w orientalnych smakach

Dla wielbicieli orientalnych smaków mam dzisiaj przepis na przepysznego kalafiora, panierowanego i pieczonego w aromatach słodko-pikantnych. Do tego ryż ugotowany, szczypior, kolendra i mamy coś doskonałego. 

Przygotowuje się go szybko a wierzcie mi smakuje wybornie. 

Składniki:

1  kalafior,

Panierka:

4 łyżki mąki pszennej,

2 jajka,

Bułka tarta,

2 łyżki sosu sojowego,

Odrobinę, około 1/4 łyżeczki płatków chilli,

Sól, pieprz
Świeże listki kolendry,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Szczypior,

Sezam,

Ryż ugotowany

Sos :

1 mała butelka ( 200 g) sosu słodko-pikantnego,

2 łyżki sosu sojowego,

1/3 łyżeczki płatków chilli

Wykonanie

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.

W misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i płatkami chilli. W drugiej misce rozbijamy jajka z sosem sojowym i w jeszcze jednej misce bułkę tartą.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Koszyczki kalafiora maczamy najpierw w mące, następnie w jajku, na koniec w bułce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  

Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.

Ryż gotujemy  al dente. Składniki sosu mieszamy. Upieczony kalafior mieszamy z sosem. Na koniec posypujemy uprażonym sezamem.


Podajemy  tak przygotowanego kalafiora z ryżem, szczypiorkiem i kolendrą. 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brzmi pysznie, niezbyt skomplikowanie, z nieprzesadną ilością składników… idealnie dla mnie!

  2. Brenia
    czerwiec 30
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.