Danie z kurczakiem zagrodowym, pieczone w jednym naczyniu z ziemniakami, w aromatycznych przyprawach. Czyż to nie brzmi apetycznie ?
Mięso z kurczaka zagrodowego jest zdecydowanie lepszym mięsem od takiego fermowego. Muszę Wam powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jakości kurczaka zagrodowego – miękka skórka, delikatne mięso.
Takie dobre mięso wcześniej marynujemy w zaprawie a następnie pieczemy w jednym naczyniu z ziemniakami, czosnkiem, tymiankiem. Ziemniaki nabierają wyjątkowego smaku z przypraw i z mięsa.
Składniki dla 2 osób:
Około 1 kg ziemniaków,
4 podudzi kurczaka zagrodowego
Sól, pieprz,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
Sok z 1/2 cytryny,
Skórka z cytryny,
Liście świeżego tymianku,
Garść pomidorków koktajlowych
Oliwa
Wykonanie
Mięso z podudzia kurczaka myjemy i suszymy.
W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, parę listków tymianku, oliwę, wyciśnięte 2 ząbki czosnku i sok z cytryny, mieszamy. Udka zalewamy marynatą – przechowujemy około 1 godziny.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W naczyniu, w którym będziemy piec układamy podudzia kurczaka, posypujemy je skórką z cytryny, dodajemy ziemniaki, pomiędzy ziemniaki dajemy ząbki czosnku i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i ziemniakami i pieczmy pod przykryciem około godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.
Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill, dajemy pomidorki i pieczemy jeszcze 10 minut aż ziemniaki i mięso będą zarumienione.
To jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Prosty przepis, szybkie wykonanie. Najlepiej dzień wcześniej zamarynować mięso, wtedy ten smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Mięso jest miękkie i soczyste. Moim dzieciom tak smakuje, że zawsze proszą o dokładkę. Przepis jak najbardziej godny polecenia 🙂
🙂 Bardzo się cieszę dziękuję za polecenie !