Dania z kuchni tajskiej lubimy u mnie w domu więc w lodówce mam zawsze zapas przypraw do takich dań – sos sojowy, ostrygowy, rybny, ocet ryżowy itp.
Jak tylko przyjdzie ochota, to mam je pod ręką i robię różne, pyszne dnia z tymi przyprawami.
Ten makaron to przykład na takie danie. Mam teraz też w zamrażarce mrożone krewetki bo do takich dań są idealne.
Składniki dla 4 osób
½ kg świeżych lub mrożonych krewetek
1 papryczka chilli,
200 g świeżego szpinaku,
2-3 ząbki czosnku,Opakowanie makaronu ryżowego, szerszego,
Oliwa,
3 łyżki sosu sojowego,
Łyżka sosu ostrygowego,
Łyżka sosu rybnego,
Kawałek – 3 cm imbiru, startego,
Sok z ½ limonki,Sól, pieprz
Wykonanie
Krewetki królewskie czyścimy ze skorupek i płuczemy. Jak mamy mrożone to zalewamy je wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy.
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy i polewamy zimną wodą.
Szpinak myjemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli (całą lub połowę, zależy jak pikantne chcemy), imbir i smażymy na delikatnym ogniu. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki i dusimy 3 minuty.
Dodajemy szpinak, makaron, sosy ( sojowy, rybny i ostrygowy). Smażymy 4 – 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy na talerzu białym i czarnym sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz