Sernik nowojorski z truskawkami

Doskonały, kremowy, puszysty… można by jeszcze wiele innych komplementów pisać o tym serniku. Przymierzałam się już kiedyś do zrobienia ale Wielkanoc była idealną okolicznością dla tego pysznego sernika. Myślę jednak, że ten sernik nawet bez specjalnej okazji  można zrobić. Jest wyśmienity.

Robi się go dość szybko bo wszystkie składniki miesza się krótko w mikserze dość krótko, tak by za bardzo nie napowietrzać masy serowej. Na wiosenny  deser, z dodatkiem np. truskawek,  będzie idealny.

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

250 g serka mascarpone

5 jajek,

5 żółtek,

200 g  cukru drobnego,

Sok z ½ cytryny,

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Spód:

150 g ciasteczek maślanych,

10 dag masła,

Bita śmietana na wierzch,

truskawki

Wykonanie

Ciasteczka  i masło dajemy do blendera i rozdrabniamy. Wykładamy i uklepujemy dość mocno na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy na chwilę do lodówki.

Na dolną część piekarnika dajemy garnek z wodą, nastawiamy temperaturę na 180 stopni – góra/dół.

Masa serowa

Do miski dajemy ser zmielony,  cukier, jajka, żółtka, wanilię, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, mieszamy mikserem  około 2 minut – wszystkie składniki powinny być dobrze połączone.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 180  stopni i pieczemy  około 70  minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około 15 minut. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze 20 minut.

Po tym czasie, wyjmujemy sernik z formy i studzimy – wystudzony dajemy do lodówki na całą noc.

Na gotowy wykładamy bitą śmietanę i truskawki. Można posypać gorzką czekoladą.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.