Sernik z brzoskwiniami

Taki sernik to tradycja w najlepszym wydaniu. W moim domu kochamy serniki w każdej wersji ale zawsze na święta jest prośba o sernik z brzoskwinią. W tym roku było podobnie i zazwyczaj pierwsze kęsy zjadane są jak sernik jest jeszcze ciepły. Z pewnością  macie swoje przepisy na sernik z brzoskwinią, ja mam przepis od mojej siostry i zapewniam zawsze się udaje. Polecam.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki ,

1 margaryna,

3 łyżki cukru,

5 żółtek,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

1 kg sera mielonego,

5 jajek,

budyń śmietankowy,

1 szklanka cukru

pół kostki masła,

1 puszka brzoskwiń 

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysiewamy przez sito mąkę, dodajemy margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Białka  odkładamy do miski bo będą potrzebne do zrobienia bezy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części; jedną odkładamy do lodówki, drugą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie robimy masę serową. W dużej misce  ucieramy  masło z cukrem i żółtkami  i jeśli będzie miało kremową konsystencję  dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, a na koniec ubite białka. Na blachę  z ciastem wylewamy masę serową, potem dodajemy pokrojone w plasterki brzoskwinie,  a następnie ubite białka (5 białek z 3/4 szklanki cukru). Na wierzch ścieramy  z odłożonego ciasta  kruszonkę. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. katalogstronwwwplusprogramy
    Kwiecień 9
    Odpowiedz

    przepyszny serniczek

  2. kuchnia_breni
    Kwiecień 11
    Odpowiedz

    gin86 a u mnie dzisiaj było takie ładne słoneczko 🙂 ale na talerzu też nigdy go za wiele 🙂

  3. Kwiecień 11
    Odpowiedz

    Z brzoskwiniami jest taki słoneczny 🙂 A teraz trzeba sobie wyczarowywać słońce na talerzu, bo za oknem niestety szaro…

  4. Kasia
    Wrzesień 6
    Odpowiedz

    Jaki dokładnie ser? Czy trzeba samemu zemleć, czy może być z wiaderka? Jeśli tak, to dokładnie który, żeby ciasto na pewno wyszło? Ponadto byłoby super, gdybyś przy każdym przepisie podawała, w jakiej blaszce pieczesz swoje ciasta, żeby nie trzeba było się domyślać i kombinować.Dziękuję.

    • Brenia
      Wrzesień 7
      Odpowiedz

      Ja osobiście kupuję twaróg i sama mielę bo wtedy jest najlepszy. A jeśli już używam gotowego, mielonego ( z wiaderka) to najczęściej President. Obiecuję, że się poprawię z blaszkami i będę pisać wielkości. W tym przypadku jest duża; 40/25 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.