Doskonały, aromatyczny i bardzo soczysty łosoś. Przepis jest z książki pt. „Persiana”, autor Sabrina Ghayour, którą dostałam w prezencie na urodziny i którą jestem zauroczona. Na pierwszy ogień poszedł przepis na łososia i od razu okazał się hitem. Na okoliczność przepisów z tej książki nabyłam przyprawę Sumak, która dodawana jest do bardzo wielu dań. Jest to egzotyczna przyprawa o kwaskowatym smaku i czerwonym kolorze, charakterystyczna dla tureckiej i arabskiej kuchni. Jak wyczytałam, to sumak ma nie tylko ciekawy, kwaskowaty smak ale też i właściwości prozdrowotne: przeciwdziała niestrawności, działa antywirusowo i antybakteryjnie oraz jest źródłem dużej ilości antyoksydantów. Jako dodatek do łososia okazał się być znakomity.
Możecie się spodziewać, że więcej dań z tej książki znajdzie się na blogu.
Składniki
Około 600 g filetów łososia
2 łyżeczki przyprawy sumak,
Łyżeczka kminu rzymskiego,
½ łyżeczki cynamonu,
Skórka z pomarańczy,
Skórka z limonki,
Oliwa,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomarańczę i limonkę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórki na tarku.
Skórkę z pomarańczy, skórkę z limonki, kumin, sumak, cynamon, oliwę dajemy do miski i mieszamy. Łososia myjemy, suszymy, doprawiamy mieszanką, wcześniej przygotowanych przypraw, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na zimno około 1 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Następnie przykrywamy łososia i pieczemy około 25 minut.
Podajemy z sałatką z roszponki, pomidora, papryki, papryczki chilli – polewamy oliwą, sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz