Jeśli lubicie owsiankę to takie placuszki przypadną Wam do smaku. Najczęściej robię je wtedy gdy zostaje mi trochę owsianki ze śniadania i aby jej nie wyrzucać, dodaje różne dodatki, smaki i robię takie właśnie placuszki. Oczywiście można je zrobić samodzielnie z ugotowanych płatków owsianych.
Nie ma w nich grama cukru, jest smak masła orzechowego, owoce i gęsty naturalny jogurt typu greckiego. Są rewelacyjne na śniadanie ale też jako deser lub nawet słodki obiad, jak kto lubi.
Muszę Wam powiedzieć, że uzależniłam się od owsianki z masłem orzechowym. Kiedyś słoiczek miałam na 3 miesiące a teraz zjadam je w miesiąc. Córka kupuje mi takie, która ma 100 % orzechów i jest rewelacyjne do różnych smaczków. W końcu muszę kiedyś zacząć robić swoje. Ale to jak będę mniej zajęta.
Składniki dla 4 osób
1 szklanka płatków owsianych,
2 szklanki wody,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
2 jajka,
2 łyżki masła orzechowego,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
owoce
Wykonanie
Płatki owsiane gotujemy, tak jak na owsiankę aż będą gęste i studzimy.
Następnie dodajemy masło orzechowe, jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dajmy po 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron po około 1 ½ minucie. Podajemy z owocami i naturalnym jogurtem.
Ale smacznie wyglądają, chyba wypróbujemy 😉 Zapraszamy także do nas http://pelniasmakow.pl/