Małe gofry z mąki orkiszowej na deser, niedzielne śniadanie z dodatkiem serka mascarpone, masła orzechowego i owoców .
Wszystkich szczęśliwców, którzy posiadają gofrownicę zachęcam do przygotowania takich małych gofrów. Dzieci lubią gofry na słodko więc zróbmy je z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z różnymi dodatkami. U mnie były z kremem mascarpone i ulubionym masłem orzechowym a do tego kawałki pomarańczy, kiwi i pestki granatu.
Gofry są chrupiące, delikatne i smakują wybornie z różnymi dodatkami.
Ciasto na gofry:
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
2 jajka,
1/3 szklanki mleka,
½ szklanki wody gazowanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Łyżeczka cukru trzcinowego,
Olej,
Masło orzechowe,
100 serka mascarpone,
Cukier waniliowy,
owoce
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby dobrze się nagrzała.
Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, wodę, cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie czego dodajemy wodę lub mąkę.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana. Smarujemy taflę gofrownicy olejem.
Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym.
Ciepłe gofry podajemy z serkiem mascarpone, masłem orzechowym i owocami
Wyglądają przepysznie! Dla mnie jednak nie ma gofrów bez bitej śmietany, więc na pewno trochę bym jej dorzuciła na wierzch. Taka słabość 🙂
🙂 my też lubimy bitą śmietanę 🙂
No to narobiłaś mi apetytu, wczoraj mało jadłam, bo był post to dzisiaj bez wyrzutów sumienia zrobię sobie goferki. Rozpalę swojego dezala i będę zajadać 🙂
A jutro na śniadanie wykorzystam twój przepis.