Tort Rafaello z sezonowymi owocami

Czerwiec u mnie to miesiąc, w którym piekę najwięcej tortów. Moje Dzieci są czerwcowe, moja Siostrzenica Ola również.

Już tradycją stało się pieczenie tortów biszkoptowych z kremem śmietanowym i owocami – najczęściej z truskawkami bo są w tym czasie najlepsze.

W tym roku przygotowałyśmy z Siostrą wspólny tort urodzinowy dla mojej Ani i Oli. Skoro byłyśmy w Przemyślu, to wykorzystałyśmy do tortu nasze czereśnie z domowego drzewa, czerwone porzeczki z krzaka. Ten tort był wyjątkowy 🙂

Wszystkie nasze wspólne wspomnienia i chwile spędzone w domu rodzinnym w Przemyślu znalazły się w tym torcie. Czereśnie, ogród, urodziny Ani i Oli, piękna pogoda…..

Tort był z kremem kokosowym, z dużą ilością owoców – przepyszny. Ważne jest to aby biszkopt był dobrze polany ponczem bo wtedy nie będzie suchy.

Lato to czas wyjątkowy więc na urodziny i imieniny wykorzystujcie sezonowe owoce jako dodatek a kremy mogą być różne – na bazie budyniu, bitej śmietany, serka mascarpone… co kto lubi.

Ten królewski, urodzinowy tort pełen owoców natury dedykuję także Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji ich 3 urodzin. Życzę Wam mnóstwa pomysłów na kolejne edycje warsztatów i duuużo słodkiego życia 🙂 a wszystkich zachęcam do zajrzenia także na stronę ich kucharza Marco Ghia

DSC_0173-001 DSC_0197

Składniki na biszkopt:

6 średnich jajek,

18 dag cukru,

18 dag mąki,

Szczypta soli

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

szklanka śmietanki 30%

7 łyżek wiórków kokosowych,

300 ml śmietanki 30%,

250 ml serka mascarpone,

4 łyżki cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

Wiórki kokosowe – do posypania,

Owoce sezonowe

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt.

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa.  Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych  jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tort. Pieczemy około 40-  45 minut. Upieczone studzimy.

Teraz czas na krem.

Szklankę śmietanki zagotowujemy z wiórkami kokosowymi i studzimy.

Kolejną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek mascarpone, ubijamy/mieszamy mikserem na małych obrotach. Jak będzie puszysty krem dodajemy wystudzone wiórki kokosowe zagotowane ze śmietanką – ponownie ubijamy/mieszamy na małych obrotach aż wszystkie składniki się połączą.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części, układamy spód na paterze, polewamy  każdy kawałek ponczem ( woda przegotowana z cukrem i sokiem z cytryny) i układamy: na spód dajemy połowę kremu śmietanowo-kokosowego, na to dajemy kawałki truskawek, przekładamy drugim kawałkiem  biszkoptu. Na wierzch dajemy pozostały krem śmietanowo-kokosowy i posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi. Na koniec dodajemy owoce – takie jakie lubimy i są w sezonie.

Dajemy do lodówki do schłodzenia.

 DSC_0196 DSC_0187


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Brenia
    29 czerwca
    Odpowiedz

    🙂 to trzeba zrobić bo jest pyszny !! Pozdrawiam !!

  2. Brenia
    6 lipca
    Odpowiedz

    😉 to trzeba zrobić taki tort ….dziękuję i pozdrawiam !!

  3. Edi
    10 września
    Odpowiedz

    Nigdy wcześniej nie piekłam tortów….upiekłam ten tylko z borówkami na urodziny moich dzieci….wyszedł przepyszny ☺…. jaka byłam dumna z siebie .

  4. Brenia
    11 września
    Odpowiedz

    🙂 gratuluję debiutu !! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.