Sernik waniliowy stracciatella

Elegancki, waniliowy  i pyszny sernik z kawałkami gorzkiej czekolady z dodatkiem borówki amerykańskiej ( mogą być inne owoce). Jest kremowy, czuć smak wanilii i kawałki czekolady.
Sernik zawsze jest doskonałym ciastem do weekendowej i nie tylko kawy. U mnie to ukochane ciasto więc gości często na stole.
Ten przypadnie Wam do smaku więc zachęcam do zrobienia.

Składniki

1kg twarogu z wiaderka,

6 jajek,

3/4 szklanki drobnego cukru,

1/2  tabliczki gorzkiej czekolady,

100 ml śmietanki 36 %,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

Wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii,

Dodatki:

Borówka amerykańska,

150 ml kwaśnej śmietany  18 %

Płaska łyżka cukru pudru

Wykonanie

Czekoladę kroimy na małe kawałki.

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę  i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy po 1 jajku i po każdym miksujemy na wolnych obrotach około  30 sekund. Następnie dodajemy śmietankę, pokrojoną czekoladę, ziarenka wanilii i mieszamy całość łyżką do połączenia składników.

Na dno formy na tort ( otwieraną)  dajemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz wykładając papier na zewnątrz. Przelewamy  do formy  masę serową.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy 15 minut; następnie zmniejszamy do 100 stopni  i pieczemy jeszcze 60 min  – sernik lekko się zarumieni.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na ok 20 min, aby ostygł w piekarniku. Dopiero teraz lekko uchylamy piekarnik i studzimy nadal ok 20min.

Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch sernika. Dodajemy borówki amerykańskie. Gotowe

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.