Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i batatami

Prosta i jednocześnie smaczna zapiekanka z warzyw. Dania zapiekane w jednym garnku mają dużo zalet i szybko się je przygotowuje. Pokrojone na plasterki warzywa układamy warstwami, przekładając je jedynie pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Jest to danie, które może być samodzielnym posiłkiem dla wegetarian lub jako dodatek do dań z mięsa.

zapiekanka z batatów-001  zapiekanka z batatów-004

Składniki

2 bataty,

1 cukinia,

1 bakłażan,

Parę pomidorków koktajlowych,

Małe opakowanie sera feta,

15 dag sera mozarella do zapiekania,

Sól, pieprz,

Suszony tymianek,

Suszona papryczka chilli

Wykonanie

Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i z odstawiamy na ½ godz.

Cukinię myjemy i kroimy w plastry średniej wielkości ( około 4 cm). Bataty również myjemy i kroimy w plastry – trochę grubiej jak cukinię.

Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i grillujemy plastry warzyw z dwóch stron. Gotowe przekładamy na talerz .

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy : bakłażan, pomidorki koktajlowe, ser feta pokrojony w koskę, bataty, suszona papryczka chilli i na koniec cukinię. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę zerem mozarella i zapiekamy jeszcze 15 minut aż ser się zrumieni.

zapiekanka z batatów-003

zapiekanka z batatów

komentarze 4

  1. Kwiecień 28
    Odpowiedz

    Ależ apetyczna 🙂 Koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂

    • Brenia
      Kwiecień 28
      Odpowiedz

      Witam, koniecznie wypróbuj, zapiekanka jest rewelacyjna. Daj znać jak Ci smakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *