Zapiekanka warzywna z serem Halloumi

Emocje związane z Mundialem dobiegły końca ale swoją drogą finał dostarczył trochę emocji. Chorwacja, której kibicowałam była znakomita.  Ale wygrywają najlepsi.

Teraz po takich emocjach wracamy do rzeczywistości i letnich klimatów i smaków. Uwielbiam ten czas kiedy można robić mnóstwo pysznych dań z warzywami i innymi dodatkami. Ser Halloumi zapieczony  z sezonowymi warzywami to moja propozycja na letnią kolację, obiad. Nie miałam za wiele czasu ostatnio więc zrobiłam go, mówiąc szczerze z resztek, które miałam w lodówce. Ale letnie dania z warzywami tak właśnie się robi i smakują wybornie. Ja miałam resztki fasolki szparagowej, paprykę, chilli, pomidory trochę za dojrzałe i ser Halloumi. Ale można  dodać do takiej zapiekanki  cukinię, jeśli nie mamy fasolki  lub jedno i drugie. Doskonałe i aromatyczne danie, z lampką schłodzonego białego wina smakuje wybornie.

 

Składniki:

1 papryka,

Cebula,

3 ząbki czosnku,

400 g fasolki szparagowej,

Papryczka chilli,

4 -5 pomidorów,

1 opakowanie sera halloumi,

Łyżka kuminu,

Świeże listki bazylii,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Paprykę myjemy i kroimy  w paski. Cebulę kroimy w paski, podobnie ząbki czosnku. Fasolkę szparagową myjemy i  gotujemy w solonej wodzie  około 15 minut, kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, chilli pokrojone w paski, pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i dusimy około 15 minut. Gotowe przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec, dodajemy pomiędzy warzywa ser pokrojony w plastry i zapiekamy aż ser będzie zarumieniony. Wszystko  posypujemy świeżymi listkami bazylii.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.