Zapiekanka warzywna z serem Halloumi

Emocje związane z Mundialem dobiegły końca ale swoją drogą finał dostarczył trochę emocji. Chorwacja, której kibicowałam była znakomita.  Ale wygrywają najlepsi.

Teraz po takich emocjach wracamy do rzeczywistości i letnich klimatów i smaków. Uwielbiam ten czas kiedy można robić mnóstwo pysznych dań z warzywami i innymi dodatkami. Ser Halloumi zapieczony  z sezonowymi warzywami to moja propozycja na letnią kolację, obiad. Nie miałam za wiele czasu ostatnio więc zrobiłam go, mówiąc szczerze z resztek, które miałam w lodówce. Ale letnie dania z warzywami tak właśnie się robi i smakują wybornie. Ja miałam resztki fasolki szparagowej, paprykę, chilli, pomidory trochę za dojrzałe i ser Halloumi. Ale można  dodać do takiej zapiekanki  cukinię, jeśli nie mamy fasolki  lub jedno i drugie. Doskonałe i aromatyczne danie, z lampką schłodzonego białego wina smakuje wybornie.

 

Składniki:

1 papryka,

Cebula,

3 ząbki czosnku,

400 g fasolki szparagowej,

Papryczka chilli,

4 -5 pomidorów,

1 opakowanie sera halloumi,

Łyżka kuminu,

Świeże listki bazylii,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Paprykę myjemy i kroimy  w paski. Cebulę kroimy w paski, podobnie ząbki czosnku. Fasolkę szparagową myjemy i  gotujemy w solonej wodzie  około 15 minut, kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, chilli pokrojone w paski, pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i dusimy około 15 minut. Gotowe przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec, dodajemy pomiędzy warzywa ser pokrojony w plastry i zapiekamy aż ser będzie zarumieniony. Wszystko  posypujemy świeżymi listkami bazylii.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *