Tartoletki z kremem czekoladowym i truskawkami

Jeśli chcecie zrobić przyjemność swoim najbliższym to takie tartoletki z kremem czekoladowym i truskawkami z pewnością sprawią dużo przyjemności dla podniebienia.

Ciasto jest bardzo kruche a krem z czekolady i serka mascarpone z dodatkiem truskawek to po prostu uczta dla podniebienia.

Nawet jeśli jesteście na diecie to na wakacjach zróbcie sobie małą przyjemność w postaci takich pysznych słodkości. Truskawki już się kończą więc działajcie.

DSC_0055

Składniki na 8 sztuk

30 dag mąki,

200g masła,

4 żółtka,

15 dag cukru pudru,

1 cukier waniliowy

Krem czekoladowy

350 g serka mascarpone,

½ szklanki śmietanki 30 %

tabliczka gorzkiej czekolady,

2 łyżki cukru pudru

truskawki

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem. Pieczemy około 30-40  minut.

Upieczone studzimy.

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy w misce aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder i na koniec serek mascarpone i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, po 1 łyżce i ucieramy cały czas.

Gotowy krem przekładamy do rękawa i wykładamy na tartoletki, na koniec dajemy kawałki truskawek.

 DSC_0064 DSC_0069-001

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *