Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

 

 Szybka, pyszna i bardzo efektowna tarta. Przygotowałam ją na imprezę w Rysinach, w klimacie jesiennym. Wszystkim bardzo posmakowała i zniknęła ‚w sekundę’ 🙂 Wam również ją polecam na jakiś niedzielny, jesienny deser.

 

 dsc_0450

Przepis na ciasto – forma 21/26

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

Łyżka cukru pudru,

2 łyżki mleka,

Gruszki

Krem waniliowy

330 g słodkiej  śmietany – 12 %,

250 g serka mascarpone,

1 cukier waniliowy,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka,

110 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy krem.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; następnie dodajemy  cukier puder, serek mascarpone, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Gruszki myjemy i obieramy.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy całe gruszki.

 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 min.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Czekoladę roztapiamy na parze i polewamy gruszki.

 dsc_0470 dsc_0449

Jeden komentarz

  1. aga
    Listopad 8
    Odpowiedz

    mam pytnie
    jak sie robi krem to napisane jest ze ubijamy smietane nie rozumiem tego jak ja ubić ona jest przeciez juz gestawa?????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *