Tagliatelle ze szparagami, łososiem i truskawkami

Bardzo letnia i przepyszna  wersja makaronu. Szparagi, truskawki, świeże zioła to dodatki, które zagwarantują, że danie będzie wyjątkowo smaczne.

Łososia smażymy razem z truskawkami – nie zbyt długo  bo mają być tylko delikatnie podsmażone-  z dodatkiem soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Truskawki delikatnie puszczą sok i połączą się z aromatem łososia, oliwy i soku z cytryny.

Natomiast świeże zioła – bazylia i natka pietruszki w połączeniu z czosnkiem i szparagami dadzą  nam podstawę do łososia z truskawkami.  Taki makaron posypujemy  obficie parmezanem  i jest niebo w……  mniam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

½ opakowania makaronu tagliatelle,

6 – 7 gałązek zielonych szparagów,

300 g filetu z łososia,

300 g truskawek,

4 ząbki czosnku,

Kilka listków świeżej bazylii,

Natka pietruszki,

Sok z ½ cytryny,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na połówki.

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i świeżą bazylię myjemy i kroimy drobno.

Filet z łososia myjemy,  suszymy, kroimy na dwie  części i wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut . Następnie dodajemy pokrojone truskawki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem  i smażymy razem około 5 minut, odwracając łososia i truskawki od czasu do czasu.

 Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  pokrojone szparagi  i dusimy 4 minuty. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.

Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami, dodajemy natkę pietruszki z bazylią i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy po kawałku łososia z truskawkami i sosem, który się wytworzył  i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *