Tacos z grillowanymi krewetkami i salsą z pomidorków koktajlowych

Pomysł na takie tacos przywiozłam z Barcelony. Jest to świetnie danie na imprezę, spotkanie towarzyskie. Można je zrobić z różnymi dodatkami: kurczakiem, rybą, grillowanymi warzywami, salsą itd… i zawsze sprawdzą się jako smaczna przekąska.

Ja zrobiłam z grillowanymi krewetkami z dodatkiem salsy z pomidorków i guacamole. Ważnym dodatkiem jest też sok z limonki. Lubię takie dania i Was również zachęcam do przygotowania.

DSC_0157

Składniki dla 6 osób

½ kg świeżych krewetek

Oliwa,

Sok z ½ cytryny,

Sól, pieprz,

4 duże lub 8 małych placków tortilli,

Salsa pomidorowa:

Kilka pomidorków koktajlowych,

1 czerwona cebula,

2 ząbki czosnku,

Świea kolendra,

Szczypta suszonych płatków papryczki chilli,

limonka

Wykonanie

Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyścimy ze skorupek. Czyste krewetki przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy na patelnię. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorków. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Polewamy wszystko oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryczki chilli i dusimy około 3 minut.

Patelnię grillową nagrzewamy i grillujemy krewetki po około minucie z każdej strony.

Jeśli mamy duże placki tortilli to przekrawamy na dwie części i każdą podgrzewamy na patelni grillowej. Na ciepłe jeszcze placki nakładamy salsę pomidorową, po 2 -3 krewetki i posypujemy pokrojoną świeżą kolendrą. Zwijamy w placek i podajmy z limonką i guacamole (klik!).

DSC_0160

DSC_0153

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *