Tacos z kurczakiem i guacamole

Tacos to świetna przekąska na imprezy. Można ją nadziewać różnymi dodatkami i zawsze jest pyszna. To popularne meksykańskie danie jest również popularne u nas – ja też chętnie sięgam po te pyszne placki. Na blogu jest przepis na placki z mąki kukurydzianej ale jak jestem w sklepie „Kuchnie Świata” to kupuję zazwyczaj zapas takich placków bo sprawdzają się też jako szybka, ciepła kolacja, jak wracam z pracy. Nadziewam je różnymi dodatkami – najczęściej tym co akurat jest w lodówce i podgrzewam w piekarniku lub na grilu elektrycznym.

Dzisiaj mam tacos z pysznym aromatycznym kurczakiem i różnymi dodatkami – pomidorki, papryczka, papryczka chilli, czerwony sos, guacamole. Ja kupuję teraz tylko mięso kurczaka zagrodowego bo jest dużo lepsze od fermowego ( pisałam Wam już o tym). Was też do tego zachęcam bo jak raz spróbujecie to już nie wrócicie do fermowych.

Jeśli przygotowujemy tacos dla gości to można wszystkie składniki wcześniej pokroić do miseczek i każdy gość będzie sobie dobierać dodatki według uznania i smaku. Będzie to świetna zabawa kulinarna.

DSC_0436

Składniki

2 piersi kurczaka zagrodowego,

Placki tortilli – 8 sztuk,

Sól, pieprz,

1/3 łyżeczki chilli,

Oliwa,

Łyżka sosu sojowego,

Łyżeczka kuminu,

Sok z ½ cytryny,

2 ząbki czosnku,

Warzywa:

1 papryka,

Pęczek pomidorków koktajlowych,

2 świeże ogórki,

Papryczka chilli,

1 czerwona cebula,

Sos czerwony :

2łyżki majonezu,

1 mały jogurt naturalny gęsty,

2 łyżki ketchupu pikantnego,

Guacamole : 1 miękkie awokado, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, sok z limonki

Wykonanie

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i kumin.  Do takiej zaprawy dajemy piersi kurczaka i pól godziny marynujemy.

Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski. Pomidorki myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w paski.

Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki.

Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.

Sos czerwony. W miseczce mieszamy majonez, jogurt, ketchup.

Piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Po około 7 minutach kroimy piersi na paski.

Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy czerwony sos, porcję 5-6 kawałków kurczaka, paprykę, pomidorki, ogórek, cebulę, dodajemy awokado, kawałki papryczki chilli.

 DSC_0424 DSC_0439

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Magda
    13 czerwca
    Odpowiedz

    W wersji wegańskiej: stripsy z tofu (są na rynku gotowce), majonez z fasoli, a jogurt sojowy/ryżowy można dodać lub nie 🙂

  2. Brenia
    14 czerwca
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję za wersję wegańską 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.