Szparagi duszone na maśle z czosnkiem, chilli w białym winie

W gospodarstwie Państwa Majlertów szparagi w tym roku pojawiły się dość szybko ( ku naszej uciesze) więc przygotowuję różne pyszne dania ze szparagami. Najbardziej lubię w wersji z czosnkiem i papryczką chilli. Jeśli nie mam świeżej papryczki to dodaję suszone płatki. Czosnek i chilli świetnie komponują się z delikatnymi szparagami, dodają im wyrazistego, pikantnego smaku.

Tym razem zrobiłam dodatkowo z białym, wytrawnym winem co spowodowało, że szparagi były wyjątkowo pyszne. Jest to prosta ale zarazem apetyczna wersja podania szparagów więc zachęcam do zrobienia. Sezon szparagowy jest krótki więc trzeba je jeść teraz, kiedy jest ich dużo.

Szparagi duszone na maśle z czosnkiem, chilli w białym winie

Składniki

Szparagi – 1 pęczek,

2 łyżki masła,

3 ząbki czosnku,

Papryczka chilli,

1 łyżka oliwy,

Sól, Świeżo zmielony pieprz,

½ szklanka białego wina,

Ser parmezan

Wykonanie

Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, obrane i wymyte szparagi, papryczkę chilli, sól, pieprz i dusimy 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe szparagi przekładamy na talerz i dodajemy starty w płatki parmezan.

 Szparagi duszone na maśle z czosnkiem, chilli w białym winie Szparagi duszone na maśle z czosnkiem, chilli w białym winie

komentarze 2

  1. Prosty ale zacny przepis. Szparagi lubią czosnek i to bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *