Sernik śmietankowy z polewą karmelową i plasterkami bananów

Klasyczny, śmietankowy sernik z dodatkiem polewy karmelowej i plasterków banana. Jest prosty w wykonaniu a jednocześnie niezawodny i nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie.

Składniki na masę serową dobrze jest wyciągnąć wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową w momencie jak będziemy go przygotowywać.

Jeśli ktoś śledzi mój blog to już zapewne zauważył, że serniki to nasze ulubione ciasta. Lubię je przygotowywać, wymyślając coraz to nowe dodatki a potem smakować te kremowe, sernikowe smaki.

DSC_0306

Składniki:
Spód:

.110g mąki pszennej

10 dag masła

 2 żółtka

10 dag cukru pudru,

Masa serowa:

1 ½ kg twarogu śmietankowego

7 jajek

1 ½ szklanki cukru,

Małe opakowanie śmietanki 30 %,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 cukier waniliowy

Karmel w puszce,

Banany

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Do miski dajemy ser zmielony, cukier, cukier waniliowy, śmietankę  i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 70 minut.

Wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Po tym czasie uchylamy piekarnik  i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby stężało.

Wystudzony sernik polewamy i smarujemy po wierzchu karmelem. Banany kroimy w plasterki i układamy na serniku.

DSC_0284 DSC_0302

komentarze 3

  1. Styczeń 18
    Odpowiedz

    Tylko pozazdrościć tego apetycznego sernika 🙂

  2. Styczeń 19
    Odpowiedz

    Ja też jestem wielką fanką serników, ten wygląda bajecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *